Aktuality

Čo máme nové?

Ľudia bez vlastného prístrešia zasadli za jeden stôl

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 21. decembra 2023 | kategória: Charitný dom sv. Alžbety

V období Vianoc sa väčšina z nás teší na spoločné chvíle v kruhu najbližších, na vianočné jedlá a pečenie medovníkov. Bohužiaľ, nie všetci majú tú možnosť podeliť sa o túto radosť. Pre ľudí bez vlastného domova v Košiciach, ktorý našli oporu a prístrešie v Charitnom dome svätej Alžbety na Bosákovej ulici zriadenom Arcidiecéznou charitou Košice, pripravili vianočné pohostenie. Svätou omšou a bohatým vianočným menu priniesli zamestnanci a pozvaní hostia kúsok svetla radosti v sviatočnom období.

Vianočné posedenie začalo svätou omšou, ktorú odslúžil košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober: „Sú ľudia, ktorí nemajú svojich blízkych alebo svoj domov. Ľudia bez domova v tomto charitnom zariadení nachádzajú teplé miesto. My prichádzame k nim podeliť sa s ľudskosťou ešte predtým, ako sami zasadneme k štedrovečernému stolu, pripravíme aj pre nich tradičnú štedrú večeru, kapustnicu i rybu.”

Riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio okrem iného zdôraznil aj potrebu vybudovania nového zariadenia, aby sa sociálne služby mohli poskytovať naďalej a dôstojnejšie: „Vianoce sú o láske, spoločnosti a zdieľaní radosti. Verím, že spoločnými silami môžeme vytvoriť pocit prijatia pre každého. V rámci našej práce je prvoradou úlohou postarať sa o týchto ľudí, aby mali strechu nad hlavou. Postupne sociálnou prácou vytvoriť také podmienky, aby si našli prácu a mohli sa časom osamostatniť.”

Na príprave typických vianočných jedál sa podieľali aj dobrovoľníci, ktorí vedia, že ľudia bez vlastného domova nepotrebujú veľa. Na stole nechýbala kapustnica ani šalát s rybou.

Ľudia, ktorí našli dočasný domov v tomto zariadení si predčasné Vianoce pochvaľovali. Pán Jozef tu býva už niekoľko mesiacov: „Prišiel som o dom, prišiel som o byt. Som rád, že som aspoň tu. Viete, deti už chcú byť každý svojím pánom a človek keď je starý, už je to ťažšie.”

Vďaka angažovanosti viceprimátorky mesta Košice Lucii Gurbaľovej charita prezentovala svoju prácu zamestnancom a poslancom mesta Košice. v priestoroch magistrátu. Celé podujatie sa realizovalo vďaka podpore partnerov, štedrých darcov, ale aj angažovanosti samotných obyvateľov Charitného domu sv. Alžbety:

Košický samosprávny kraj; Mesto Košice; Mestská časť Košice – Staré Mesto; Mestská časť Košice – Sídlisko Ťahanovce; Mestská časť Košice – Juh; Mestská časť Košice – Nad jazerom; Spoločnosti RYBA Košice spol. s r.o. a TAURIS, a.s.; Spoločnosť Labaš s.r.o; poslankyňa KSK a poslankyňa MZ Košice Iveta Adamčíková; poslanec KSK a poslanec MZ Košice Martin Seman; prednostka Mestskej časti Košice – Šaca Lucia Iľaščíková; poslanec mesta Košice Viliam Knap; a ďalší.

CHD-KE_Vianoce-2023-4CHD-KE_Vianoce-2023-9CHD-KE_Vianoce-2023-10CHD-KE_Vianoce-2023-14

CHD-KE_Vianoce-2023-16CHD-KE_Vianoce-2023-26CHD-KE_Vianoce-2023-18CHD-KE_Vianoce-2023-32

CHD-KE_Vianoce-2023-15CHD-KE_Vianoce-2023-22CHD-KE_Vianoce-2023-17CHD-KE_Vianoce-2023-27