Aktuality

Čo máme nové?

Medzinárodný deň Rómov sme si pripomenuli priamo v srdci rómskych komunít

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 9. apríla 2024 | kategória: Komunitné centrá

Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý každoročne pripadá na 8. apríla, pripravilo Komunitné centrum v Pavlovciach nad Uhom v spolupráci s ďalšími partnermi podujatie plné kultúry, hudby a spoločenstva. V tomto roku sa rozhodli pre netradičné usporiadanie akcie, ktoré sa konalo priamo v lokalite, kde Rómovia žijú. Tento krok podporil hlbšie pochopenie a spojenie s rómskou komunitou.

Program bol pestrý pre všetky vekové kategórie. V úvode zazneli slová rómskej hymny, následne sa tancom a temperamentom predviedol súbor z Komunitného centra. Živá rómska hudba pridala na autentickosti celej udalosti. Pre najmladších účastníkov boli pripravené zábavné súťaže a aktivity, ktoré ich nielen zabavili, ale aj edukovali. Na svoje si prišli aj milovníci tradičnej kuchyne, keďže obec Pavlovce nad Uhom pripravila chutný guláš.

Medzi prítomnými bol aj pán Jozef, ktorému sa vďaka pracovníkom komunitného centra podarilo vymaniť z kruhu dlhov: “Keď potrebujem pomoc, mám sa na koho obrátiť. Pomohli mi s písaním návrhov, vybavením splátkových kalendárov, jednoducho učia nás ako máme žiť. Aktuálne sme riešili problém s komunálnym odpadom a možnosťou umiestnenia veľkokapacitného kontajnera na ulici alebo pouličným osvetlením.”

Sprievodnou aktivitou pri príležitosti dňa Rómov je výstava portrétov amatérskej výtvarníčky Silvii Tatárovej. Viac ako 8 rokov sa venuje maľovaniu portrétov, ktoré aktuálne vystavuje v priestoroch charitného komunitného centra.

Oslava Dňa Rómov v Pavlovciach nad Uhom spojila kultúrnu rozmanitosť a bohatstvo tejto komunity. Podujatie pripravilo Komunitné centrum Arcidiecéznej charity Košice, Zdravé regióny, kancelária terénnej sociálnej práce a obec Pavlovce nad Uhom. 

KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-1KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-10KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-7KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24_-2

KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-4KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-9KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-3KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-11

KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-5KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-8KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24-6KmC-Pavlovce_Medzinarodny-den-Romov_24_-3

Ak vás informácie o našej činnosti zaujali a chcete byť súčasťou našej charitnej rodiny, môžete tak urobiť podporou charitného diela, dobrovoľníctvom, dobrou radou alebo modlitbou. Kontaktovať nás môžete na [email protected].