Aktuality

Čo máme nové?

Charitatívna pomoc rodine postihnutej požiarom v Lipanoch

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 29. mája 2024 | kategória: Komunitné centrá

Začiatkom mesiaca vypukol požiar v lokalite Za traťou v Lipanoch, pri ktorej, bohužiaľ, vyhasol jeden ľudský život. O strechu nad hlavou prišla aj rodina pána Patrika zo susedného príbytku. S kúpou časti potrebného stavebného materiálu na opravu domu mu pomohli v rámci aktivít Komunitného centra Lipany, ktoré spravuje Arcidiecézna charita Košice. Gestom solidarity bola aj potravinová pomoc, ktorá bola výhrou v charitatívnom futbalovom turnaji.

 

“Patrik je známy svojou usilovnosťou, nápomocnosťou, a zároveň spravuje hygienické centrum v danej lokalite. Aktívne pomáha nielen mestu, ale aj nášmu Komunitnému centru. Snaží sa zlepšiť podmienky v komunite, v ktorej žije. Vďaka práci v zahraničí si vlani svojpomocne postavil dom, kde býval so svojou manželkou a tromi deťmi,” približuje vedúca Komunitného centra Lipany Martina Slaninová. Ako dodáva, okrem nich v dome býval aj rodinný priateľ a starší pán s družkou, o ktorého sa Patrikova manželka starala v rámci opatrovateľskej služby.
 
Začiatkom mája z večera do rána prišlo spolu 8 ľudí o strechu nad hlavou. Požiar zanechal bolesť, neobývateľný priestor a vystavil rodinu ťažkej situácii. V tejto situácií sa prejavila súdržnosť komunity a podpora okolia.
 
Symbolické gesto solidarity vyjadrili aj víťazné tímy májového futbalového turnaja “Nie je dôležitá farba pleti, ale farba dresu”, ktorý sa konal deň po tragédií. Družstvá Ozbrojených síl Slovenskej republiky a spoločnosti TAURIS, ktoré venovali ceny práve tejto rodine.
 
Zároveň Arcidiecézna charita Košice poskytla pomoc v podobe nákupu stavebného materiálu na úpravu domova v hodnote 400 eur. Táto pomoc bola realizovaná vďaka projektu Nadácie EPH „Priama materiálna a potravinová pomoc ľuďom v núdzi vo všetkých regiónoch Slovenska“. Aj takéto formy pomoci zmiernili dôsledky náročnej situácii a priniesli nádej do života postihnutých.

Ak vás informácie o našej činnosti zaujali a chcete byť súčasťou charitnej rodiny, môžete tak urobiť podporou charitného diela, dobrovoľníctvom, radou, modlitbou alebo sa prihláste na odber noviniek.