Aktuality

Čo máme nové?

V Košiciach máme 3 nové núdzové prístrešky pre bezdomovcov v tvare iglu

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 5. novembra 2019 | kategória: Zoznam aktualít

V utorok 5. novembra odovzdalo Mesto Košice tri nové prístrešky pre bezdomovcov. Arcidiecézna charita Košice (ADCH)  prístrešky umiestnila v areáli Charitného domu sv. Alžbety na Bosákovej ulici, ktorý slúži ako nocľaháreň i útulok pre ľudí bez domova. Netradičné prístrešky v tvare iglu sú pilotným projektom a počas prichádzajúcej zimy ich budú testovať.

V-Košiciach-máme-3-nové-núdzové-prístrešky-pre-bezdomovcov-v-tvare-iglu6

Päť takzvaných iglu pre bezdomovcov zakúpilo mesto Košice. Ide o jednomiestne a dvojmiestne pohotovostné príbytky z polyethylenovej peny. Tri takéto iglu sú umiestnené v areáli Charitného domu na Bosákovej ulici. „U nás ľudia bývajú, sú pod nejakým dohľadom a dá sa to tu vyskúšať tak, aby to nezmizlo,“ povedal Cyril Korpesio, riaditeľ ADCH. Spresnil, že podľa návodu na použitie je v iglu o 15 stupňov teplejšie než von. „Je to využiteľné sčasti vtedy, ak nie je nejaká tuhá zima a len ak je to v nejakom areáli, kde sa tomu nič nestane,“ dodal.

„Mesto dostalo ponuku odskúšať toto riešenie. Staré stany nám postupne dožívajú, ich vek je naozaj už niekoľko desaťročí a mesto je povinné hľadať nové riešenia a možnosti. Toto riešenie sa nám javí zaujímavé tým, že nie je rizikové z pohľadu bezpečnosti – kúrenia,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Tieto prístrešky môžu byť malým príspevkom k tomu, ako čiastočným spôsobom prispieť k riešeniu bezdomovectva.

Podľa Korpesia ich môžu ponúknuť tým, ktorí prídu do charitného domu napriek jeho naplnenej kapacite. „Človek si môže prísť urobiť teplú večeru, zohriať si čaj a v takých podmienkach prespať,“ dodal s tým, že to najprv musia vyskúšať.

Tvrdí tiež, že takéto iglu by v Košiciach mohlo za istých podmienok využiť odhadom päť až desať percent bezdomovcov. Podľa jeho slov Košice potrebujú niekoľko útulkov pre ľudí bez domova. Pripustil však, že tieto prístrešky môžu byť malým príspevkom k tomu, ako čiastočným spôsobom prispieť k riešeniu bezdomovectva.

V-Košiciach-máme-3-nové-núdzové-prístrešky-pre-bezdomovcov-v-tvare-iglu8

V-Košiciach-máme-3-nové-núdzové-prístrešky-pre-bezdomovcov-v-tvare-iglu9

V-Košiciach-máme-3-nové-núdzové-prístrešky-pre-bezdomovcov-v-tvare-iglu2

V-Košiciach-máme-3-nové-núdzové-prístrešky-pre-bezdomovcov-v-tvare-iglu1