Aktuality

Čo máme nové?

Košický Charity bus pomohol najchudobnejším

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 21. decembra 2021 | kategória: Charitný dom sv. Alžbety

Predvianočné obdobie je spojené s pomocou, solidaritou a štedrosťou. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v spolupráci s Arcidiecéznou charitou Košice zorganizoval zbierku pre ľudí v náročných životných situáciách. Vďaka špeciálnemu autobusu mohli Košičania podať pomocnú ruku vďaka. Výťažok zo zbierky Charity bus pomôže obohatiť Vianoce rodinám a jednotlivcom, ktorí pomoc nachádzajú vďaka službám košickej charity.

Charity-bus-7

Charity-bus-14

„V poradí druhý ročník dobročinnej zbierky Charity bus sme rozšírili o ďalšie zastávky. Počas troch dní špeciálny autobus Dopravného podniku mesta Košice navštívili až 6 mestských častí,“ približuje Vladimíra Petrušová, hovorkyňa DPMK. Košičania mohli charitatívnu zbierku podporiť darovaním trvanlivých potravín, hygienických potrieb aj drogérie v mestských častiach Nad jazerom, KVP, Západ, Sídlisko Ťahanovce, Sever a Juh. Výťažok darov zo špeciálneho autobusu zaplnil viac ako 60 škatúľ plných rozmanitých potravín a ďalších produktov. „Darované potraviny putovali do Krízového centra pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi, kde momentálne žije 120 prijímateľov a kapacity zariadenia sú naplnené do posledného miesta. Časť zbierky pomohla 120 ľuďom bez domova z Charitného domu sv. Alžbety v Košiciach. Výťažok smeroval aj ďalším približne 20 rodinám, ktoré sa momentálne nachádzajú v nepriaznivej životnej situácii,“ vyhodnotila Silvia Hrabčáková z Arcidiecéznej charity.

Snažím sa nájsť si prácu s pravidelným príjmom, aby som zabezpečil rodinu a našli sme si vlastné bývanie. Zatiaľ som získal len zopár jednorazových brigád. Akákoľvek pomoc je pre nás významná, vzhľadom, že čoskoro očakávame tretí prírastok do svojej rodiny.

pán Jozef

Charity-bus-2

Charity-bus-5

Medzi obdarovanými sú rodiny, ktoré kvôli pandémie prišli o prácu

Jednou z obdarovaných rodín je aj pán Jozef s partnerkou, s ktorou čoskoro očakávajú príchod tretieho dieťaťa. Dlhé roky pracoval v zahraničí ako opravár strojov a zariadení a partnerka pracovala ako kuchárka. „Situácia na trhu práce sa začala vyvíjať negatívne. To vyústilo až do straty zamestnania, a tým sme stratili aj pravidelný príjem. Situácia sa zhoršila natoľko, že sme museli odísť z podnájmu a vrátiť sa späť na Slovensko“ vysvetľuje pán Jozef. Ako vraví, po návrate domov chvíľu bývali u rodičov. „Bohužiaľ, po nedorozumeniach sme museli odísť a nejaký čas byť na ulici. To najhoršie znášali naše deti,“ opisuje Jozef. Dočasný domov našli v Krízovom centre pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi. Momentálne Jozef s rodinou žijú z rodičovského príspevku a prídavkov na deti. „Snažím sa nájsť si prácu s pravidelným príjmom, aby som zabezpečil rodinu a našli sme si vlastné bývanie. Zatiaľ som získal len zopár jednorazových brigád.“ Akákoľvek pomoc je pre nich významná, vzhľadom, že čoskoro očakávajú tretí prírastok do svojej rodiny.

Charity-bus-7

Charity-bus-4